Sevärdheter och aktiviteter

I Kärdabygden finns mycket att uppleva, allt från Kärdas lokala äggbodar, till multiarenan och nationalparken Store Mosse. Här tipsar vi om några av alla platser!

Kärda multiarena

Multiarenan, som ligger på Sträntevallen, byggdes 2021 och har planer för både basket, tennis, beachvolleyboll, pickleball, innebandy och fotboll. Här finns även skatemöjligheter och utegym. Vintertid spolas planen för skridskoåkning. Det finns bra med belysning och en grillplats.

Se mer info om grillplatsen på webbplatsen Naturkartan Värnamo

Spela discgolf

Kärda discgolfbana byggdes 2021. Banan hade från början nio korgar, men har nu utökats och har totalt 18 korgar. Banan ligger i vacker och omväxlande natur och bjuder på en hel del utmaningar. Under rundan passerar du både hembygdsparken, elljusspåret, multiarenan och fotbollsplanerna vid Sträntevallen.

Badplats Nästabadet

Nästabadet ligger strax utanför Kärda vid Nästasjön. Badplatsen är barnvänlig med brygga, en liten lekplats och toaletter. Se mer info om Nästabadet på webbplatsen Naturkartan Värnamo

Store Mosse nationalpark

Store Mosse nationalpark erbjuder mer än 50 km vandringsleder på stigar och spänger. Här finns två raststugor, flera fågeltorn, grillplatser och två vandrarhem. Naturum har öppet för besök under hela året. Se mer info på Store Mosses webbplats.

Gamla Åminne

I vacker miljö intill säteriet i Gamla Åminne, 6 km söder om Kärda, finns husgrunder och gamla ruiner kvar från det gamla järnbruket som låg intill Källundasjöns strand. Här är det fint att promenera och kombinera gärna med ett besök i Åminne naturreservat, som ligger ett stenkast bort.
Se mer info om Gamla Åminne på webbplatsen Naturkartan Värnamo
Se mer info om Åminne naturreservat på webbplatsen Naturkartan Värnamo

Sjön Kassen

I Sjön Kassen, sydöst om Kärda, kan du fiska put and take-fiske från kastbryggorna runt sjön. Här finns även en fin promenadstig på ca 2 km som sträcker sig runt sjön. Det finns vindskydd och ett par grillplatser med ved, perfekt för en utflykt. Se mer info om sjön Kassen på webbplatsen Naturkartan Värnamo

Köp ägg lokalt

Precis utanför Kärda samhälle ligger den lokala äggfarmen Kärda Ekoägg. Här kan du köpa dagsfärska ägg, och även honung, i boden där det är självbetjäning. Se mer info på Kärda Ekoäggs webbplats. I Nästa finns ytterligare en äggbod, Oskis Ägg, som har självbetjäning. Se mer info på Oskis Äggs Facebooksida.

Naturreservat Gamla Åminne (Blåsippekullen)

Naturreservatet Gamla Åminne, som också kallas Blåsippekullen, ligger intill Bestorpasjön söder om Kärda. Här finns en hedbokskog med 150–200-åriga träd och rika bestånd av blåsippor. Det är fint att promenera ned till vattnet och genom bokskogen. Se mer info om naturreservatet på webbplatsen Naturkartan Värnamo

Kärda hembygdspark

Kärda hembygdspark ligger mitt i samhället med utsikt ned mot Lillsjön. Här finns fyra byggnader och en samling av föremål, bland annat en komplett utrustning för upptagning av sjö- och myrmalm. Under året anordnas bland annat midsommarfirande och julgranständning i parken.
Se mer info på Kärda hembygdsförenings webbplats

Cykla och testa Kärdas pumptrack

Ta en runda med cykel på någon av cykellederna, eller välj en egen runda som kanske passerar de fina gårdarna runt samhället, till exempel i Herrestad, Gamla Åminne, Källunda och Vallerstad. Vid Kärda multiarena, Intill fotbollsplanerna på Sträntevallen i Kärda, finns en pumptrack för mountainbikes. Pumpa dig fram och känn adrenalinet flöda! Det finns även en fin led runt sjön Gunnen, lämplig för både mountainbike och promenader.

Läs mer om Gunnen Runt promenad och MTB på webbplatsen Naturkartan Värnamo
Läs mer om cykelleden Kärdarundan på webbplatsen Naturkartan Värnamo
Läs mer om cykelleden Järnbruksleden på webbplatsen Naturkartan Värnamo

Kärda kyrka

Kärda församlingskyrka är uppförd 1875–76 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Kyrkan har föregåtts av flera tidigare kyrkobyggnader från medeltiden. Se mer info om Kärda kyrka på webbplatsen Naturkartan Värnamo.

Promenera eller spring Gunnen Runt eller i elljusspåret

Gunnen Runt är en vacker led runt sjön Gunnen som passar bra för promenad, vandring och mountainbike. Slingan är 5,1 km lång och går i enkel terräng på mindre skogsstigar, grusvägar och en liten bit på traktorpårväg längs Riksväg 27. Där leden går längs Riksväg 27 passerar du Nästa gravfält från yngre järnåldern. Läs mer om Gunnen Runt på webbplatsen Naturkartan Värnamo.

Kärda elljusspår går runt Lillsjön. Elljusspåret är bitvis kuperat med ett par branta backar och har en total längd på 1,6 km. Vid snötillgång på vintern görs spåret om till längdskidspår. Läs mer om Kärda elljusspår på webbplatsen Naturkartan Värnamo.

Foto: Martin Alemyr

Gravfält Kärda

Gravfältet i Kärda ligger precis vid infarten till Kärda samhälle och är 75 x 70 meter och består av ca 45 fornlämningar, varav 35 högar och ca 10 runda stensättningar. Högarna är 4–9 meter i diameter och 0,4–1,6 meter höga. En tredjedel av högarna har helt eller delvis en kantränna. De runda stensättningarna är 3–12 meter i diameter och är 0,1–0,8 meter höga. De flesta av gravarna är täckta med torv. Se mer info om Gravfält Kärda i webbplatsen Naturkartan Värnamo.