Kärdabygden

Kärda ligger cirka 7 km väster om Värnamo utmed riksväg 27. Här bor nästan 350 invånare i tätorten och ungefär lika många i övriga bygden. Kärda är populärt med sin vackra natur, ett gott friluftsliv, fina kulturmiljöer, aktiva föreningar och närheten till Värnamo.

Leva och bo i Kärda

Kärda har en fantastisk natur med flera sjöar, öppna odlingsmarker, pampiga säterier, lövskog med stora gamla ekar och vacker bokskog varvat med barrskog och mossmarker. Området är ett av de mest fornlämningstäta i Jönköpings län.

I Kärda finns en god sammanhållning och trevliga traditioner med gemensamma firanden kring midsommar, valborg, jul och andra tillfällen.

Matbutiker finns i Forsheda och Värnamo, cirka 5-10 minuters bilresa bort.

Barnomsorg

I Kärda finns två förskolor, Solstrålen och Lyktan. Här finns även fritids och Kärda skola som är en F-6-skola. Läs mer om förskolor, fritids och Kärda skola på Värnamo kommuns webbplats

Kommunikationer

Det är lätt att ta sig till och från Kärda med buss och bil. Orten ligger utmed riksväg 27 och det är bra bussförbindelser till både Värnamo och Gislaved med avgångar varje halvtimme. Se mer information på Länstrafikens webbplats

Bostäder i Kärda

Kärda samhälle är ett litet mysigt samhälle med gator och villaområden, men det finns även hyreslägenheter. Runt orten finns många gårdar och lantbruk i idyllisk miljö.

En aktiv fritid

Kärda har många engagerade föreningar som bedriver aktiviteter och evenemang både för barn och vuxna.

Här finns bra möjligheter till en aktiv fritid med en nybyggd multiarena, discgolfbana, flera fotbollsplaner vid Sträntevallen och skolan, grillplats, lekpark, mountainbikeleder, pumptrack, motionsspår runt sjön med elbelysning, promenadstigar, skatemöjligheter och badplats i Nästasjön. Vintertid finns både pulkabacke, isbana och preparerade skidspår när det är snö. Vallerstad gård brukar också erbjuda skidspår när det finns tillräckligt med snö.